Çanakkale’de emekli sendikaları bir araya gelerek basın açıklaması gerçekleştirdi. Emekli Meclisleri Sendikaları, Tüm Emeklilerin Sendikaları ve Emekliler Sendikası’nın bir arada gerçekleştirdiği basın açıklamasına İşçi Sendikaları da destek verdi. Basın açıklamasının ardından oturma eylemi gerçekleştirildi. Düzenlenen basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi;
“Üretimin yok edildiği ülkemizde, bugüne kadar birikerek gelen ekonomik krizlerin faturası her zaman olduğu gibi bugün de emekliler ve emekçilere ödetilmiştir. Rant ve benzeri yağmaların kapıları ardına kadar açılmış, kamu mallarının üzerine çökerek talan politikalarıyla emekliler, emekçiler, halkımız giderek yoksullaşmıştır.
Yaşanılan ekonomik sıkıntılar bugün çekilemez boyutlardadır artık. Ekonomik, sosyal, sağlık ve daha pek çok insani sorunlarımız derinleşmiş, adına da kader denmiştir. Değersizleştirme, yok sayılma toplum nezdinde yaygınlaşmıştır.
Pula dönen emekli maaşları, hak sahipleriyle birlikte, ülkenin en önemli ve en büyük toplumsal gruplarından oluşan emekliler, ülkenin gelirlerine katkı sağlamışken yok sayılmışlardır. İnsanca yaşamın önü kapatılmıştır yüzdelerle. Enflasyon oyunlarıyla oyalama yöntemleriyle zaman kazanılmış ve sermayenin kârından zarar etmeyecek politikalar uygulanmıştır. Bu politikalar ve bu uygulamalar haksızlık, insanlık dışı ve insan hakları ihlalidir.
%17.5 zam oranı yoksullaştırma zammı neyi ifade ediyor? Soruyoruz! Barınma, beslenme, sağlık sorunlarımız giderek artmaktadır. İnsan yaşamı yüzde rakamların arasına sıkıştırılarak çözülemez. Koşullar kader diye sunulmasını kabul etmiyoruz!
Emeklilerin derinleşmiş sorunları ancak ve ancak eşit gelir dağılımı politikası uygulanarak çözülebilir. Aksi durumda sefalet daha da yaygınlaşarak derinleşecek. Böylece toplumun yapısı da bozulmaya devam edecektir. Ülkemiz kimileri için cennet ilan edilirken, emekli ve emekçiler için cehenneme dönüştürülmüş, yaşam haklarımız elimizden alınmıştır. AKP iktidarı yıllardır emeklilerin taleplerine kulağını tıkayarak, emeğimizin karşılığı olan emekli aylıklarımızı artırmak yerine geçici çözümler üretmiştir. Hazineden aylık tamamlama ve bayram ikramiyesi gibi uygulamalarla emeklilik sistemini yamalamayı çözüm olarak önümüze koymuştur.
Emekli aylıkları insanca yaşam koşullarından uzaklaştırılmıştır. Memur emeklileri için de durum farklı değildir. Yasa “Memurlara verilen maaş artışlarından memur emeklileri de faydalanır” diyor. Ancak iktidar söz vermesine rağmen, memurlara verilen seyyanen ödeneği memur emeklilerine vermedi. Ödeneği seyyanen adıyla tarifleyerek yasaların arkasından dolandı.
Böylece bir memur emekli olurken maaşının en az %70’ini alırken, bu oran bugün %40’lara düşmüştür. Oysa bütün emekliler bu seyyanen ödeneğin verilmesini istiyoruz. Zira emekliler ekonomik olarak çok zor durumda.
İçinde yaşadığımız ekonomik çıkmazların sorumlusu bugünkü iktidardır.
Sermayenin vergilerini affederek ekonomik yükü emekçilerin ve emeklilerin sırtına yüklemeye devam etmektedir. İtiraz ediyoruz! İtiraz etmeye de devam edeceğiz. Bugün emeklilerin geçim ücretleri asgari ücretin dahi altında bırakılmış, sağlıklı ve huzurlu yaşam olanakları git gide yok edilmiş, küçük ücretlerle yaşama mahkûm edilmiştir.
Hazineden tamamlama adı altında ucube uygulamalar enflasyon karşısında alım gücünü yitirmiştir. Ekonomik kayıplarımızın telafisi ve enflasyon beklentisi üzerinden Temmuz’da açıklanacak artışların kök maaşlar üzerinden değil, ele geçen aylık üzerinden olmalıdır. Artışlar kök maaş üzerinde olursa 4 milyon emekli ve bir o kadar dul ve yetim aylıklarında artış olmayacak, yani sıfır zam olacaktır. Bu tam açlık demektir.
Milyonlarca emekli düşük aylıkları sebebiyle yeniden iş gücü piyasasına girmiş, iş arıyor ya da çalışıyor.
Tam da bu nedenledir ki; Yaşamsal tüm haksızlıklara, adaletsizliğe, eşit olmayan gelir dağılımına itiraz ediyor ve hakkımızı alıncaya dek mücadele etmeye devam edeceğiz.
Emekli sendikaları örgütleri olarak çağrımız:
1- Milli gelirin adil dağıtılması, insanca yaraşır maaş ödemesi,
2- Maaş bağlama ücretlerinin %70’e çıkarılması,
3- İntibak yasasının çıkarılması, emekli maaşlarının arasındaki farkların acilen giderilmesi,
4- Acilen sağlıkta katkı paylarının kaldırılması, emeklilerin toplu sözleşmeli sendikal hakları kabul edilmelidir.
Bizlere reva görülen maaş artılarının yanında, emekli milletvekillerinin maaşlarının üst düzeylerde olmasının hesabını sormak istiyoruz.”
(ESRA GÜLLER)