Kılınç, özellikle aile baskısıyla yapılan tercihlerin öğrencilerde uzun vadeli mutsuzluklara neden olabileceğini belirterek, "Çocuğun kişilik yapısı, ilgi alanı ve yaşam hedefleri mutlaka dikkate alınmalı. Yanlış yönlendirmeler mutsuz bireylerin ortaya çıkmasına ve toplumsal sorunlara yol açabiliyor" dedi.
Okulların yalnızca fiziksel imkânlarıyla değil, akademik başarılarıyla da değerlendirilmesi gerektiğini belirten Kılınç, "Veliler tercih edeceği liselerin son 5 yıllık YKS yerleştirme oranlarına mutlaka bakmalı. Mehmet Uzal Sosyal Bilimler Lisesi olarak 2024 YKS’de yüzde 75,38’lik yerleştirme oranıyla Burdur’da birinci olduk. Bu oran, okulun öğrenciye nasıl yön verdiğinin önemli bir göstergesidir" ifadelerini kullandı.
Kılınç, sadece akademik başarıya değil; sosyal etkinlikler, TÜBİTAK ve Erasmus projeleri, yurt imkânları, öğretmen kadrosu gibi unsurların da dikkate alınması gerektiğini vurgulayarak, "Özellikle özel üniversitelerde burs kazanabilmek için proje temelli eğitim veren okullarda okumak çok büyük avantaj" dedi.
İlçe ve köylerde yaşayan öğrenciler için pansiyon imkânlarının önemli olduğuna dikkat çeken Kılınç, "Eğitimde fırsat eşitliği için öğrencilerimizin barınma ihtiyacının karşılanması büyük önem taşıyor. Bu nedenle pansiyonlu okullar tercih sürecinde göz önünde bulundurulmalı" diye konuştu.
Yabancı dil eğitiminin önemini vurgulayan Kılınç, "Dil bir avantaj ama tek başına yeterli değil. Yabancı dil mutlaka bir alanla birlikte öğrenilmeli. Aksi takdirde mezuniyet sonrası istihdamda sıkıntı yaşanabiliyor" dedi.
Kılınç, Burdur’da son yıllarda eğitimin ciddi bir ivme kazandığını da sözlerine ekleyerek, "Bu başarıda Valiliğimizin ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün büyük katkısı var. Okullar arası başarı farkı kapanıyor. Bu da ilimiz adına umut verici" ifadelerini kullandı.re gidebilir" dedi.
(İHA)