yandexmetrikacounter
Can kurtarmak üç saat sürdü! | Çanakkale Olay

Can kurtarmak üç saat sürdü!

Çanakkale Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü’ne hasta kedi için yapılan yardım çağrısı üç saat sonra yanıt buldu. Hayvanseverler, sistemin iyileştirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

234

Çanakkale birçok sokak hayvanına ev sahipliği yapıyor. Vatandaşlar, sokak hayvanlarını kendi beslerken aynı zamanda da kendi imkanlarıyla sokak hayvanlarını tedavi ediyor.

Bugün gerçekleşen olayda, dışarıda hasta bir sokak kedisi bulduktan sonra Çanakkale Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü’nü arayan bir vatandaş ancak üç saat sonra karşılık bulabildi. Vatandaşlar, üç saat boyunca beklemenin sokak hayvanları için ölümcül olabileceğini ifade etti.

Yardım etmek saatler sürüyor

Çanakkale’de Arslanca Camii yakınlarında hasta bir sokak kedisi bulduğunu söyleyen vatandaş, saat 11.57’de Veteriner İşleri Müdürlüğü’nü aradığını yardıma geleceklerini söylemesine rağmen uzun süre beklediğini ifade etti. Çevredeki vatandaşların da araması üzerine “Yoğunluk var” denildiği ifade edildi. Yardım ancak 14.35’te geldi…

Kediyi bulan vatandaşlar, ekiplere soru yönelttiğinde ise “yoğunluk” nedeni öne sürüldü.

“Bu sürede bir can, göz göre göre kötüleşiyor”

Olayı anlatan duyarlı vatandaş; “Birkaç defa aradım, yolda olduklarını yoğunluk olduğunu söylediler. Kedinin hareketleri yavaşlamıştı, kafasını kaldıramıyordu. Üç saat sonra geldiler. Bu sürede bir can, göz göre göre kötüleşiyor. Gözlerimin önünde hayatını kaybedecek diye çok korktum. Bu sistem iyileştirilmeli. Yoğunluk bir sebep olarak sunulmamalı” sözlerine yer verdi.

“Can kurtarmak beklemeye gelmez”

Sokak hayvanlarına yönelik yardım taleplerinde yaşanan gecikmeler, “Acil olmayan hiçbir vaka hızlı değerlendirilmiyor” algısına yol açıyor. Ancak birçok durumda “acil” ile “ölümcül” arasındaki sınır yalnızca dakikalarla ölçülebiliyor. Hasta, araba çarpmış, açlıktan bayılmış ya da enfeksiyon geçiren hayvanlar; yardımı beklerken hayatlarını kaybedebiliyor.

104701_wuciwug_add4c522_can-kurtarmak-u.jpeg

Hayvanseverler, bu ihbarların sağlık sistemi gibi ele alınması gerektiğini ve gerektiğinde ilgili birimlere iletilerek hızlı bir şekilde çözüme ulaşması gerektiğini, sokakta yaşayan hayvanların da bir canlı olduğunun unutulmaması gerektiğini ifade etti.

Fotoğraf: Bade Nazen İşbakan

(ESRA GÜLLER)
Paylaş