Çanakkale, “erişilebilir” kent anlayışını sürdürse de engelli bireyler için Çanakkale’de yaşam “erişilebilir” olamıyor. Altı Nokta Körler Derneği Çanakkale Şubesi, yıllardır görme engellilerin daha rahat bir yaşam sürmesi için çalışmalarına devam ediyor. Ancak yıllar süren çalışmalara rağmen geri dönüş olmaması, engelli bireyler için sorun olmaya devam ediyor. Altı Nokta Körler Derneği Üyeleri’nden Gülabi Vergili, Çanakkale OLAY’a özel açıklamalarda bulundu.
Görme engellilerin ve diğer engelli bireylerin uzun süredir gündeme getirdiği erişim problemleri, trafik sorunları ve güvenlik eksiklikleri hâlâ çözülmeyi bekliyor. Otobüslerde sesli durak sistemi bulunmasına rağmen çalıştırılmaması, yolların bozuk olmasından dolayı engelli bireylerin zorluk çekmesi gündemden düşmüyor.
Vatandaşların aklındaki “Çanakkale bir engelli kenti mi?” sorusuna yanıt veren Gülabi Vergili; “Değildir. Sorunlarımızı ilettiğimiz zaman kısmen geri dönüş alıyoruz. Karşılaştığımız her sorunu bildiriyoruz ama geri dönüşü kısmen oluyor. O yüzden ne konuda yaptırım uygulandığı hakkında haberimiz yok. O talepler doğrultusunda ‘Bu konuda bir çalışma yaptık, sorunları çözüm konusunda bir çözüm oluşturduk’ diye bir geri dönüş olmadı şimdiye kadar” sözlerini kullandı.
Çanakkale’de görme engelli derneklerinin yıllardır dile getirdiği sorunlardan biri de İskele Meydanı’ndaki güvenlik problemi… Alanda herhangi bir koruyucu olmamasından dolayı tehlike arz ettiğini ve insanların düşme tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını yıllardır dile getiriyordu. Vergili, yaklaşık 10 yıldır “İskele Meydanı” sorununu dile getirdiklerini ama çözüme ulaşmadığını belirterek; “Orayı oldukça gündemde tutuyoruz. Belki de 10 yıla yakın bir zamandır. İskele’de herhangi bir güvenlik önlemi yok. İlla da bir parmaklık diye diretmiyoruz. Herhangi bir konuda çok belirgin bir işaret yeterli. Çanakkale Belediyesi hem bizim açımızdan hem de vatandaşların rahatça yürümesi için bir profil düzenleyebilir. Bunu sürekli gündemde tutuyoruz ama sonuç yok” sözlerine yer verdi.
Çanakkale’de tüm vatandaşların sıklıkla dile getirdiği yolların bozuk olması, kaldırımların yetersiz olması, özellikle görme engelliler için daha büyük bir sorun haline geliyor. Her engelli vatandaşın bu yollarda zorluk çektiğini söyleyen Vergili; “Son derece şikayetçiyiz. O taşlar sözde araba park edilmemesi için koyuluyor ama biz adım atamıyoruz. Her engellinin dizinin altında bir yara vardır. Dokunduğun anda hemen dizleri parçalıyor. Bizleri de hesaba katarak bir şeyler düşünebilirler” dedi.
Görme engelliler, otobüslerde sesli durak sisteminin çalışmamasından dolayı da zorluk çekiyor. Bu konuda geri dönüş olmadığını açıklayan Vergili; “Şu an Belediye’nin veya Özel Halk Otobüsleri’nde otobüs içinde sesli durak olduğu söyleniyor. Ama çok kısmen karşılaşıyoruz. Ya arızalı ya da kapalı tutuyorlar deniliyor. Bu sorunun çözümü için aktif hale getireceğiz diye dönüşler oldu ama biz denk gelmedik. Refakatçi ile binildiğinde birtakım şikayetler geliyor ama ben şahsen şoförlerin herhangi bir olumsuz tarafıyla karşılaşmadım. Ben de her gün 2-3 vasıta değiştiriyorum. Ama bu konuyla ilgili şikayetler geliyor” ifadelerini kullandı.
Çanakkale’de engelli bireyler için çalışmalar yürütülse de engelli bireylerin talebi, sorunlarını kendilerinin dile getirmesi… Bu konuda çalışmalara yer veren Gülabi Vergili; “Yerel yönetimler, gerek Valilik bir şeyler yapsa da bizim için olumlu tarafı olmuyor. Biz her zaman engelli çalışması yaptığınız zaman engelli kurumlarla iletişime geçilmesini, fikirler alarak yapılacak işlerin engelli bireylere nasıl yansıyacağını düşünerek yapılmasını söylüyoruz. Bu sayede o çalışmanın bir değeri olur ve bizler için de kaliteli yaşamış olur” dedi.
(ESRA GÜLLER)