Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün koordinasyonunda yürütülen arıcılık destekleme programı kapsamında, sektöre yönelik önemli bir dağıtım töreni gerçekleştirildi. İl Müdürlüğü bahçesinde düzenlenen etkinlikte bin 400 arıcıya toplam 2.945 adet ektoparaziter varroa ilacı, bin 10 arıcıya ise bin10 kilogram temel petek dağıtıldı.
Törende konuşan Çanakkale Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Akın Kuşçu, arıcılığı tehdit eden varroa parazitine dikkat çekerek, “Bu zararlıyla başa çıkmak her zaman kolay olmuyor. Varroa ile Mücadele Projesi sayesinde alacağımız ilaçlar, arılarımızın sağlığını korumak açısından çok kıymetli. Devletin desteği arıcılığımızı sürdürebilmemiz için büyük bir umut kaynağı” ifadelerini kullandı.
Temel Petek Dağıtımı Projesi’ne de değinen Kuşçu, kaliteli peteklerin bal verimini artıracağını belirterek özellikle küçük üreticiler için bu desteklerin önemine dikkat çekti.
Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Ergün Demirhan ise Türkiye’nin üretime olan ihtiyacına işaret ederek, “Üreten her birey, ülkemiz için büyük değer taşıyor. Arıcılık sektörü de katma değeri yüksek ve hızlı geri dönüşü olan bir alan” dedi.
Demirhan, Çanakkale’de 1.630 arıcının 97 bin arılı kovanla faaliyet gösterdiğini ve yıllık 2.300 ton bal üretildiğini açıkladı. Kovan başına 24 kilogramlık bal verimiyle Türkiye ortalamasının üzerinde bir performans sergilendiğini belirten Demirhan, bu başarıyla Çanakkale’nin, Ordu’nun ardından ülke genelinde ikinci sırada yer aldığını vurguladı.
Türkiye genelinde bal üretiminde 10. sırada bulunan Çanakkale'nin hedefinin ilk 5’e girmek olduğunu kaydeden Demirhan, “Önümüzdeki beş yıl içinde bu hedefe ulaşacağımıza inanıyoruz. Daha önce koyduğumuz hedeflerin yüzde 90’ını gerçekleştirdik” dedi.
2002-2024 yılları arasında İl Müdürlüğü, Valilik, İl Özel İdaresi ve ilgili kurumların katkılarıyla arıcılık sektöründe yüzde 111’lik bir büyüme kaydedildiğini aktaran Demirhan, bu süreçte kovan sayısının 45 binden 97 bine, bal üretiminin ise 785 tondan 2 bin 300 tona yükseldiğini söyledi.
“Varroasız Kovanlar, Sağlıklı Arılar Projesi” kapsamında yürütülen dağıtımların Çanakkale Valiliği İl Özel İdaresi tarafından finanse edildiğini belirten Demirhan, bu desteğin sektör için bir başlangıç olduğunu ve ilerleyen dönemlerde daha kapsamlı projelerle arıcılığın destekleneceğini ifade etti.
Yerel kaynakların etkin kullanımı, modern ekipman desteği ve zararlılarla mücadele programları sayesinde Çanakkale’nin arıcılıkta sürdürülebilirliği sağlayarak “model bölge” olma yolunda ilerlediği bildirildi.
(HABER MERKEZİ)