Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (SBTÜ) Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi'nde yürütülen bitki ıslahı çalışmaları sonuç verdi. Yaklaşık 15 yılı kapsayan araştırma ve geliştirme sürecinde yüksek verim potansiyeline sahip, kışa ve soğuk stresine dayanıklı, hastalıklara toleranslı genetik materyaller kullanılarak melezlemeler yapılarak elde edilen çeşitler çoklu yıl ve çoklu lokasyonda fenotipik ve genotipik olarak değerlendirildi. Bölgenin iklim şartlarına uygun olarak geliştirilen 4 farklı ekmeklik buğday, toprakla buluşturuldu. Önceki yıl toprakla buluşturulan tohumlar hasat edildi.
Sivas'ın zorlu iklim şartlarına dayanıklı, verimli ve kaliteli ebeveyn hatlar kullanılarak yapılan çalışma sayesinde elde edilen bu yeni buğday çeşitleri, çiftçilere dağıtılarak bölgenin tarımsal üretimini artırılması hedefleniyor.
Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tolga Karaköy yapılan çalışmanın uzun yıllar süren emeğin ürünü olduğunu ifade ederek, "Zorlu ve yorucu bir yetiştiricilik döneminin ardından şu anda hasadımızı gerçekleştiriyoruz. Özellikle içinde bulunduğumuz bu tarlada, ‘Kuantum’ adını verdiğimiz bir çeşidimizin hasadını yapmaktayız. Elde ettiğimiz ilk verilere göre oldukça yüksek ve memnuniyet verici bir verimle karşı karşıyayız. Yaklaşık olarak dekarda 600 kilogramlık bir verim almış bulunmaktayız. Bu üretim, sulama yapılmadan yani kuru şartlarda gerçekleştirilmiştir. Sulamasız şartlarda dekarda 600 kilograma yakın bir verim almış bulunmaktayız" dedi.
Geliştirilen buğday çeşitlerinin tescillendiğini ifade eden Prof. Dr. Karaköy, "Tam dört adet ekmeklik buğday çeşidimizin geliştirilmiş olması, Sivas tarımı açısından son derece büyük bir öneme sahiptir. Özellikle bu projede önder çiftçilerimizden Sayın Mehmet Lütfi Okatan’ın desteği bizler için çok kıymetlidir. Kendisi, ıslah çalışmalarımızda bizzat yer almış, yıllardır alanların işlenmesi, sürülmesi, ilaçlanması ve gübrelenmesi gibi tüm bakım faaliyetlerinde bize büyük katkılar sağlamıştır. Şu anda yaklaşık 800 dekarlık bir alanda dört çeşidimizin sertifikalı tohumluk üretimi yapılmaktadır. Hasat sonrası, bu tohumlar son derece modern bir eleme tesisimizde elenmekte ve ardından ilaçlanarak çiftçilerimizin hizmetine sunulacaktır. Bu süreçte en büyük destekçilerimizden biri olan Sivas Belediyemize ve Sayın Belediye Başkanımıza özellikle teşekkür etmek istiyorum. Kendileri tarıma çok büyük önem vermekte ve bizlerle birlikte yürüttüğümüz çalışmalar neticesinde elde edilen bu ürünlerin, öncelikli olarak Sivas’taki köylerimize dağıtılması planlanmaktadır. Önümüzdeki yıllarda da ekmeklik ve makarnalık buğday çeşitlerimizi geliştirmeyi ve bu çeşitlerin yeterli miktarda tohumunu üretip sertifikasyon merkezine sunmayı planlıyoruz. Ayrıca sadece buğday değil, aynı zamanda alternatif ürün olarak şeker pancarı ve patatese ek olarak soya bitkisi üzerine de çalışmalarımız sürmektedir" şeklinde konuştu.
(İHA)